Er det ok å miste mensen når du trener mye?

NEI! Så lenge du får i deg nok og riktig næring vil ikkje mye eller hard trening få deg til å miste menstruasjonen.

Om du ikkje har regelmessig menstruasjon er det viktig at du tar dette opp med trener, foreldre, helsesøster eller fastlegen din. Dersom du er ung kan det hende du ikkje har fått regelmessig menstruasjon enda, men dersom du mister menstruasjonen når du øker treningsmengden bør dette sjekkes!

Når østrogennivået blir så lavt at du ikke får menstruasjon, går dette utover beinmineraltettheten og det kan føre til tidlig utvikling av benskjørhet. Unge utøvere som mister menstruasjonen i lange perioder, risikerer å ikke oppnå forventet maksimal benmasse. Dermed har de mindre benmasse «å gå på» når det aldersbestemte bentapet som skjer med oss alle, setter inn fra slutten av 20-årene.

Dersom du bare får menstruasjon sporadisk, ikke har fått den i det hele tatt og har fylt 14 år, eller mister den helt i flere måneder (uten at det ligger andre ting bak, som for eksempel graviditet), kan dette være et tegn på at du presser kroppen for hardt.

36 kommentarer

 1. Nysgjerrig
  Skrevet 8. mars, 2011 klokka 18:46 | Permalenke

  Fin blogg! :) men toppidrettsutdøvere da, mister de mensen? De som er verdensmestre og sånt? Eller dreier det seg også om ernæring?
  Og er det ikke litt vanskelig å ha mensen når man er toppidrettsutøver?

  :)

 2. Ingvill
  Skrevet 9. mars, 2011 klokka 11:52 | Permalenke

  Utøvere som trener mye skal fremdeles ha mensen. Det er ikkje sånn at man presterer dårligere om man har den, eller at man ikkje trener hardt nok! Nye studier viser heller det motsatte; at prestasjonen synker om man mister menstruasjonen.

 3. Løper
  Skrevet 9. mars, 2011 klokka 16:51 | Permalenke

  Om du mister mensen, er det da tegn på mangel på konkrete næringsstoffer, eller bare for lite næring generelt? Er mensen ved bruk av p-piller en falsk trygghet?

 4. syklisten
  Skrevet 11. mars, 2011 klokka 15:25 | Permalenke

  hei
  jeg er ei aktiv jente på 22 år. mistet mensen for 18 måneder siden.. ! har vært i kontakt md lege uten at noe blir gjort. Vekten ligger mellom53-54 kg, og jeg er 171 cm.. så jeg er jo tynn, men ikke undervektig. Vekten har vært stabil i over ett år, og jeg spiser mellom 2500-3200 kcal på treningsdager, og rundt 2000 kcal på hviledager (som da er veldig lite aktive..).. er jeg i «Faresonen» ?! hva bør jeg evt gjøre?! synes det er vanskelig å ta dette alvorlig da legen min ikke sier stort mer enn at «vi venter litt til» og «vi gir det litt mer tid». Blodprøver viser at alle ernæringsstatusene er bra, også jern.. eneste «avvik» er lavt østrogen nivå. ellersa sliter jeg i perioder med angst og depresjon – har det noe innvirkning på situasjonen?!
  *håper på svar*
  :)

 5. Linn
  Skrevet 14. mars, 2011 klokka 10:53 | Permalenke

  Syklisten: nå er ikke BMI en særlig riktig måte for å se om en person er undervektig, men i følge BMI er du undervektig. I tillegg er det naturlig å tro at du har en lav fettprosent ettersom du trener mye. Og med en lav fettprosent er det lettere å miste mensen. Både fysisk og stress kan også påvirke mensen, så det er ikke helt usannsynlig at angsten og depresjonen også kan være en grunn til at den er borte. Det lave østrogennivået spiller sikkert også inn.

  Synes det er veldig merkelig at legen din bare vil vente og se når det har gått så lang tid som 18 måneder. Synes du burde ta en ny tur dit og høre om det finnes noe behandling. Det kan være å legge på seg et par kilo, evt gå på p-piller en periode for å se om det setter i gang den naturlige mensturasjonen igjen osv.

 6. Ingvill
  Skrevet 14. mars, 2011 klokka 12:48 | Permalenke

  Hei!

  Som Linni sier her, er det viktig at du får sjekket dette igjen hos legen din (Evt ein annen lege som har erfaring med idrettsutøvere). Lave østrogen-nivå kan føre til at du får en dårligere beinhelse, noe vi vil unngå. Andre fysiologiske reaksjoner kan også påvirkes negativt…

  Det er viktig at du tar signalene kroppen din sender på alvor!

  Send meg ein email på Ingvill@sunnjenteidrett.no om du ønsker å finne flinke fagpersoner med dette som spesialitet:)

 7. Aktiv jente
  Skrevet 20. mars, 2011 klokka 22:52 | Permalenke

  Jeg har også hørt at man bare kan begynne på p-piller dersom man mister mensen i forbindelse med mye trening. Stemmer dette, eller er det som en annen her spør om kun en lettvin løsning og falsk trygghet?

 8. Ingvill
  Skrevet 22. mars, 2011 klokka 18:32 | Permalenke

  Dersom du mister menstruasjonen når du trener mye, bør du prøve å innta litt meir energi daglig for å imøtekomme det økte energibehovet ditt. Å begynne på p-piller uten å ta tak i det egentlige «problemet» vil ikkje være ein god løsning. Sjølv om du får regelmessige blødninger når du begynner på p-piller vil du ikkje nødvendigvis ha eggløsning… Du kan kalle det ein «falsk» menstruasjon.

 9. Marie
  Skrevet 24. mars, 2011 klokka 13:14 | Permalenke

  hei, jeg er en jente på 20 år, og jeg har ikke hatt mens på ca ett og et halvt år nå. Jeg vet dette ikke er bra, men jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg spiser godt, trener ganske mye og er normalvektig. Har vært hos legen flere ganger og fått undersøkt ved hjelp av blodprøver. alle verdier er normale, og legen sa at det derfor ikke var nødvendig å foreta seg noe. Likevel kan jeg ikke la vær å lure på om det at jeg går uten mens kommer til å påvirke meg negativt videre i livet…

 10. Ingvill
  Skrevet 25. mars, 2011 klokka 09:45 | Permalenke

  Hei!

  Dersom du ikkje har hatt menstruasjon på 18 måneder bør du undersøke dette nærmere. Har du øket treningsmengden mye i denne perioden? Isåfall må du huske at du også må øke matinntaket for å imøtekomme det økte energibehovet. Dette er viktig ettersom fravær av menstruasjon kan ha negativ effekt på skjelettet ditt i tillegg viser nyere forskning at det også kan påvirke prestasjon negativt…

  Eg veit ikkje kor lenge siden det er siden du var hos fastlegen din, men du bør kansje få ein ny time og dersom han/ho har mye erfaring innenfor dette området kan det være mulighet for han å henvise deg videre til en spesialist. Du bør også sjekke med ein ernæringsfysiolog om du får i deg nok mat i forhold til energiforbruket ditt.

  Lykke til!

 11. Madeleine
  Skrevet 28. mars, 2011 klokka 19:36 | Permalenke

  Hei!

  Jeg er ei jente på 20 år som har ganske uregelmessig menstruasjon. Har alltid vært spinkel (er 164 cm og veier ca 48 kg). Begynte å trene fast for et års tid siden, og har etter det hatt uregelmessig menstruasjon. Startet på p-piller i mai for å se om det kunne hjelpe, men har fortsatt mellomblødninger. Tror dere dette kan ha med trening å gjøre, eller er det andre årsaker? Bør jeg få dette sjekket opp? Hva vil evnt legen gjøre?

  På forhånd takk! :-)

  Mvh Madeleine

 12. Ingvill
  Skrevet 28. mars, 2011 klokka 21:05 | Permalenke

  Hei:)

  Eg må anbefale deg å snakke med fastlegen din om dette.

  Mvh Ingvill

 13. Skrevet 3. april, 2011 klokka 16:22 | Permalenke

  hei jeg heter ida jeg er 9 år jeg syntes det er litt tidelig for meg å få mensen det er rart. jeg går på turning å i gym timene på skolen skal vi dusje etter gym å jeg vil ikke at folk skal vite at jeg har mensen hva skal jeg gjøre?

 14. jente88
  Skrevet 5. april, 2011 klokka 08:25 | Permalenke

  ida – jeg har en lillesøster på din alder, så vet litt hvordan barn kan være i den alderen. Jeg synes du bør få en av dine foreldre til å skrive en melding til læreren din, slik at da kan slippe å dusja akkurat de dagene ? Eller kanskje slippe å ha gym?

 15. jente92
  Skrevet 12. april, 2011 klokka 13:53 | Permalenke

  Hei. Jeg er en jente på 18 år som driver med idrett på nasjonalt nivå. Jeg har uregelmessig menstruasjon og på det meste har det gått et år mellom periodene. Nå er det ca. 3 måneder siden sist. Kan dette skyldes at jeg bare ikke har fått regelmessig menstruasjon enda, eller er kan det være andre grunner? Kan man gå på p-piller selv om man ikke har regelmessig menstruasjon.

 16. Ingvill
  Skrevet 13. april, 2011 klokka 13:04 | Permalenke

  Hei!
  Når du er 18 år bør du ha regelmessig menstruasjon. Det er ikkje bra at det går så lang tid som 3 måneder til 1 år mellom hver gang. Du bør gå til fastelegen din og ta dette opp med han. Det er mulig å teste om hormonverdier er inenfor normalverdier, og du kan eventuelt måle beintettheten din. Han kan også gi deg råd angående p-piller.
  Mvh Ingvill

 17. jente95
  Skrevet 2. juli, 2011 klokka 01:05 | Permalenke

  Hei! Jeg er en jente på 16 år som alltid har trena mye og spiller fotball. jeg har et sunt kosthold. Mensen min har aldri vært regelmessig, men har aldri hoppet over så lang tid siden sist nå. har ikke hatt mensen siden mars og har fortsatt ikke fått det (1.juli). Aner ikke hva det kan være? Er overhode ikke gravid.

 18. leone92
  Skrevet 4. oktober, 2011 klokka 21:07 | Permalenke

  Hei! Jeg er ei jente på 19 år, vekta mi holder seg aldri stabil jeg ligger mellom 70 – 68 kg. Høyden er 1.65 og jeg føler meg ganske lubben.. jeg spiser veldig sunt. Spiser ofte tunfisk med grovbrød, frukt (mye pære,bannaner, epler osv)
  jeg trente ofte før men når det ikke har gitt resultat har jeg gitt litt opp, sunt mat er blitt en vane men trener kanskje to eller tre ganger i uka.

  Verste tida er når jeg har mensen jeg blir oppblåst i hele kroppen, klarer verken å trene eller spise fornuftig. Da ser jeg ikke ut :(

  Veit ikke min konkrete spørsmål, men er det jeg kan gjøre annerledes for å få bedre resultat. ville gjerne bli stram

 19. Camilla
  Skrevet 23. januar, 2012 klokka 16:26 | Permalenke

  Hei :) Jeg er ei jente på 17 år. Jeg har hatt spsieforstyrrelser da heg var 14 år og hadde det til jeg ble 15 år. Da veide jeg 43 kg. Jeg er 1.64 cm lang. Jeg spiste mat, men det var mat med lite energi, i tillegg til at jeg trente mye. Da mistet jeg mensen, etter å ha hatt den i 1 år.

  Nå veier jeg 58-60 kg og har veid det i ca. 1,5 år. Jeg går på lengdeløpsskøyter, og trener fra 8-19 timer i uka. Som regel ligger jeg på 14 timer. Jeg fikk mensen for et år siden, men nå har jeg ikke hatt det siden. Jeg fryser også en del, og har som regel kalde føtter og hender. Jeg spiser sunt og er nesten helt sikker på at det er nok.

  BMI-en min er normal, så jeg synes det er rart at jeg ikke har fått tilbake mensen. Legen min sier at det ikke er farlig, siden jeg trener såppas mye. Hva tror du årsaken kan være?

 20. Skrevet 25. januar, 2012 klokka 16:37 | Permalenke

  Hei Camilla

  Det er ikke ok å miste mensen – idrettsjenter skal menstruere selv om de trener mye. Bortfall av menstruasjon har ofte sammenheng med at energiinntaket blir for lite i forhold til kroppens energiforbruk. Så lenge idrettsjenter får i seg nok energi, vil de menstruere. Fravær av menstruasjon kan føre til at du taper benmasse i stedet for å bygge benmasse, som du skal gjøre når du er i den alderen du er i. Så dette synes jeg du skal ta på alvor. Det kan være andre årsaker til at du ikke menstruerer, men det må en lege/gynekolog utrede. Jeg synes også du skal tenke igjennom kostholdet ditt, og om du gjorde noen endringer rundt den tiden du mistet menstruasjonen. Økte du treningsmengden, begynte du å spise sunnere eller mindre? I den alderen du er i og med overgang fra ungdomsskole til videregående, er det mange som idrettsjenter som øker treningsmengden, uten å øke matinntaket tilsvarende. Det kan føre til at man kommer i energiunderskudd og mister menstruasjonen. Det er fint å spise sunt, men vær obs på at «for sunt» kan gjøre det vanskelig for deg å få i deg den energimengden du trenger. Det kan være lurt å ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog og få en vurdering av kosten din og om energiinntaket er for lavt. Send meg en mail (marianne@sunnjenteidrett.no) om du ønsker tips om hvor du kan oppsøke hjelp.

 21. Solveig
  Skrevet 10. mars, 2012 klokka 13:52 | Permalenke

  Hei! Jeg er 19 år, og har ikke hatt mensen på 4 år. Har hatt spiseforstyrrelser, men har vært frisk i snart 2 år. Veier nå normalt iforhold til høyden min. Trener mye, men spiser samtidig nok i forhold til hva jeg trenger. Har vært hos to fastleger, og de har sagt at jeg bare skal vente til den kommer tilbake. Likevel føler jeg at å fortsette å vente etter så lang tid virker litt skummelt.. Kan kroppen min ha tatt skade av dette? og minsker dette muligheten min for å få barn?

 22. Treningsjente22
  Skrevet 7. juni, 2012 klokka 21:46 | Permalenke

  Hei. Jeg sluttet på p-pillene i oktober 2011, litt for å få stoffene ut av kroppen til jeg evt. skal tenke på barn siden jeg har hørt at det kan ta lang tid for at kroppen kommer tilbake i normale «gjenger». Jeg trener mye, og det har jeg forsåvidt alltid gjort. Men kanskje ekstra mye de to siste årene. Trener 6-7 ganger i uka (2 av de kan være en lang spaserstur) – er flink til å ta «rolige» økter. Er 1.80 høy og veier 64-65 kg. Prøver å spise regelmessig og sunt. Har ikke fått mensen siden 2011. Gikk til legen mars 2012 og han ba meg komme tilbake om noen mnd, og prøvene viste at det var «normale verdier». Var nylig hos legen igjen, og prøvene viste forsatt normale verdier. Dette var en annen lege, og hun sa at siden hormonene var normale har jeg mistet mensen av stress, vekttap eller mye trening. Jeg skal prøve å kutte ned litt på treningen, men vet ikke helt hvordan jeg skal gripe fatt i dette.. Er det normalt at det skjer når man slutter på p-pillene? har dere noen gode tips?

 23. friidrettsjente
  Skrevet 19. oktober, 2012 klokka 09:25 | Permalenke

  hei jeg er ei jente på tretten som driver med friidrett. jeg fikk mensen august 2011 (da jeg var tolv). etter det hadde jeg mensen ca 4-5 ganger og ble ganske regelmessig med en gang. sist gang jeg hadde mensen var i april og da var dte mindre enn vanlig. nå har jeg ikke hatt mensen på snart 6 månder. jeg har trent velig mye, og hard intervalløkter hver uke. trener ca 4-5-6 ganger i uke (oftest fem). jeg har snakket med foreldrene mine og de sier at vis jeg ikke får mensen snart så må vi få det undersøkt. noen råd?

 24. Skrevet 25. oktober, 2012 klokka 15:16 | Permalenke

  Hei solvei skal jeg krølle håret dit

 25. Joggeren
  Skrevet 5. november, 2012 klokka 15:06 | Permalenke

  Hei
  Jeg er en jente på 14 år, som er sånn passe aktiv. Noen uker trener jeg hver dag, andre uker kanskje 3-6 ganger.
  Jeg fikk mensen for ca. 2 år siden, men har ikke hatt den helt regelmessig. Allikevel trodde jeg at jeg skulle få den rundt den 7.oktober, men det skjedde ikke. Nå er det gått en måned, og enda her jeg ikke fått den.
  For-igår så det ut til at jeg hadde fått den, og jeg dro ut og tok en god, og nokså hard treningsøkt.
  Etter det har jeg ikke sett tegn til mensen.
  Og det er ingen mulighet for at jeg er gravid.
  Men hvor har det blitt av mensen?
  Er det farlig, eller er det bare syklusen som enda ikke er regelmessig?

 26. Skrevet 16. november, 2013 klokka 23:42 | Permalenke

  Jeg har enda ikke fått mensen, å jeg er 12 år.. Jeg veide 54 for få mnd’er siden, men så var jeg så missfornøyd med kroppen min at jeg begynte å spise mye mindre, jogget annenhvær dag å nå veier jeg bare 46 kg :( Er så bekymret fordi jeg trodde liksom den skulle vært her, jeg har begynt å spise mere trene mindre, men tenk hvis jeg aldri får den? :( kan det skje?

 27. Kristin
  Skrevet 22. november, 2013 klokka 13:21 | Permalenke

  Hei Nora

  Du er jo fortsatt ganske ung enda, og det vanligste er å få mensen når man er mellom 12 og 15 år. Noen er tidligere ute, og andre senere :-) I den alderen du er i nå så er det viktig for kroppen å få nok og riktig mat for å utvikle seg normalt, og passer du på det kan du være helt trygg på at menstruasjonen din kommer til å komme etterhvert.

  Ellers så er det jo positivt å trene, man får mer overskudd og blir i bedre humør, men hvis man trener mye er det viktig å huske på å spise mer også, siden kroppen får et høyere behov for energi :-)

  mvh Kristin

 28. Line
  Skrevet 1. september, 2014 klokka 00:39 | Permalenke

  Hei!
  Jeg er ei jente på 19 år som skal starte på danseutdanning denne høsten. Da jeg var yngre mistet jeg mensen i flere år. Jeg trente veldig mye og hardt (fotball, dans og mye jogging), og når jeg ser tilbake var jeg nok ganske undervektig. Legen sa at jeg nok ville få tilbake mensen når jeg sluttet å jogge så mye, og det stemte. Et år etter jeg sluttet på fotball kom mensen tilbake (ca to-tre år siden), og har vært noenlunde regelmessig siden da. Har spist sunt og nok, og veid rundt 55-56kg (er 164cm).
  Saken er at det siste året ble det litt for mye utskeielser og jeg la på meg 2-3kg. Mtp utdanningen min til høsten har jeg derfor i sommer trent og spist sunt og ikke for mye (merket at kroppen trivdes mye bedre med det, mer overskudd, progresjon i treninga osv), MEN mensen har uteblitt siden juni. Veier nå 55-56kg igjen, altså jeg er ikke undervektig eller har for lav fettprosent. Er litt rådvill og bekymret. Som danser er jeg nødt til å ha en atletisk/veltrent kropp, men det ser ut til at mensen forsvinner hver gang jeg prøver å få det. Jeg sulter meg jo ikke, og passer på å få i meg nok av de ulike næringsstoffene når jeg trener. Vil mensen komme tilbake så snart kroppen blir «vant med» den nye vekta? Hva kan jeg ellers gjøre for å ha en dansekropp, men at den likevel fungerer som den skal mtp mensen? Hadde blitt takknemlig for svar!
  Hilsen Line

 29. Skrevet 1. september, 2014 klokka 10:14 | Permalenke

  Hei Line

  Regelmessig menstruasjon er en god indikator på at kroppen er i balanse og får tilstrekkelig med energi. Det at du nå har mistet menstruasjonen igjen etter å ha gjort endringer i trening og kosthold er nok et signal på at kroppen din får for lite energi i forhold til hva den forbruker. En måte kroppen «sparer» energi på er å stoppe menstruasjonen. Dette kan skje uavhengig av vektendringer. Husk at når du trener mer, så trenger kroppen din også mer energi og du må spise mer. Mitt råd til deg er å slippe opp litt og øke matinntaket ditt – så lenge du spiser nok er det ingen ting i veien for å trene mye. Glem vekten og prøv å fokusere på å spise regelmessig og variert, slik at du har energi til å gjennomføre treningsøkter med god kvalitet. Det er gjennom trening kroppen former seg til å yte best mulig i den idretten man driver med. Du er ung og har en kropp som fortsatt vokser og utvikler seg, og med trening i tillegg så trenger du nok mer mat og energi enn du tror. Det er fint at du tar dette på alvor og søker råd. Jeg synes du skal ta kontakt med legen din som kan følge deg opp til du har fått tilbake en regelmessig menstruasjon. Lykke til!

  p.s. Her kan du få noen tips til hvordan du kan øke energiinntaket ditt. http://blogg.sunnjenteidrett.no/2014/08/tips-for-a-oke-energiinntaket/

 30. Anonym
  Skrevet 18. februar, 2016 klokka 21:43 | Permalenke

  Hei! Jeg er 17, trener håndball hver dag og er litt undervektig så jobber med å legge på meg. Jeg mistet mensen for nesten 3 år siden. Håper at den kommer tilbake så fort jeg kommer opp i normal vekt. Hvilke konsekvenser gir hormonmangel? Jeg føler meg mindre glad og «umoden». Jeg har ikke sexlyst og sprudler ikke som før. Kan dette ha en sammenheng med mangel på østrogen? Og er det fare for at jeg ikke kan bli gravid?? Håper på positivt svar, og kanskje noen tips til vektøkning.. Sliter litt med at jeg ikke liker følelsen av å være mett. Dermed spiser jeg mest om kvelden siden fa vet jeg at jeg rekker å bli sulten igjen til frokosten samme hvor mett jeg blir :)

 31. Anonym
  Skrevet 18. februar, 2016 klokka 22:02 | Permalenke

  Hvordan sletter man kommentarer??

 32. Skrevet 7. november, 2016 klokka 09:09 | Permalenke

  Soon after clearing U.S. Customs inspection,
  we test the hemp oil once more when it reaches our facilities.

 33. Skrevet 8. november, 2016 klokka 04:51 | Permalenke

  Though there are a number of dispensaries that occasionally sell marijuana seeds, there are only a few that constantly provide high-quality seeds at cost-effective rates.

 34. Skrevet 8. november, 2016 klokka 06:54 | Permalenke

  For instance, user reviews comment that Fisher-Cost
  was prompt to send out a new motor or in some situations
  replace the whole swing.

 35. Skrevet 20. november, 2016 klokka 01:24 | Permalenke

  Brian Borland, also involved in the Auckland operation,
  was now living in Whangarei and was listed as the president and treasurer of the local branch.

 36. Skrevet 7. oktober, 2018 klokka 12:56 | Permalenke

  Hello to all, how is the whole thing, Ithink every one iss getting more from this site, and your views are faatidious designed for new visitors.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>