Sunn mat er ikke nødvendigvis slankemat

ingressimage_sunn_mat

Det er ikke til å unngå å bli forvirret av alle de forskjellige påstandene som daglig frontes om kosthold i media. I aviser, blader,  blogger og på tv er det stadig ulike meninger om hvordan man bør spise. Proteinpannekaker, supermat, kosttilskudd, lavkarbo og sjøgress er bare noen stikkord som florerer i media. Det er ikke akkurat lett å vite hva man skal stole på.

Som ernæringsfysiolog får jeg mange spørsmål om mat, og ofte er det vektreduksjon folk lurer på. Jeg skulle ønske man kunne flytte fokuset over på kosthold og helse i stedet. Og trivsel og matglede, ikke minst. At man kunne se viktigheten av å få i seg alle de næringstoffene kroppen trenger å få tilført gjennom maten, for å holde seg frisk og fungere bra. Ikke for å slanke seg.

Hvordan man bør spise er jo veldig individuelt også. Det er for eksempel stor forskjell på hvordan kostholdet til en ung idrettsutøver bør være sammenlignet med en person som ikke trener, og som ikke er i vekst.

I media ligger mye av fokuset på mat og vekt, og såkalt «slankemat». Dette er overhodet ikke noe idrettsutøvere bør tenke på. For dem bør fokuset heller ligge på det å få i seg nok energi. Sunn mat for idrettsutøvere er ikke «slankemat»! Når man trener mye trenger man mye energi, og det er absolutt rom for å kose seg med mat som ikke er så kjempe sunn innimellom. For de som trener mest er det faktisk nødvendig for å klare å komme opp i den energimengden kroppen har behov for.

Så dagens budskap: vær kritisk til det du leser i media. Husk at mange av «ekspertene» som kommer med råd ikke alltid har faglig grunnlag for å uttale seg om kosthold. Og det som står i media trenger ikke nødvendigvis gjelde deg, som er ung idrettsutøver.

Nedenfor har jeg samlet noen linker til informasjon om idrettsernæring, som du kan stole på :-)

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page1934.html

http://kurs.sunnjenteidrett.no/

http://www.sunnjenteidrett.no/spissmart/Sider/matprat.aspx

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/mat-og-prestasjon-kostholdsanbefalinger-for-idrettsutovere/Sider/default.aspx

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/prestr-bedre—med-riktig-kost/Sider/default.aspx

 

 

Én kommentar

  1. marianne
    Skrevet 7. mars, 2013 klokka 10:04 | Permalenke

    Hei.
    Det er flere som sier til meg at det er sunt med peanøttsmør, men mener selv at det ikke er det. Det er jo masse umettet fett i det.
    Er det ikke da bedre med økologisk peanøttsmør, som inneholder de sunne fettsyrene fra peanøttene ?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>