Er du bekymret for noen?

Det er mange som har opplevd at noen i vennekretsen, på laget eller i klubben har fått en bekymringsfull atferd i forhold til mat. Kanskje har de gått raskt ned i vekt og blitt veldig tynne? Kanskje har de blitt veldig opptatt av mat og kropp? Eller har forandret atferd og humør i en slik grad atdu har fått en følelse av at de ikke har det så bra med seg selv og sin kropp?

Spørsmålene som da ofte dukker opp er: Er dette noe å være bekymret for? Og i tilfelle ja, hva bør jeg gjøre?

Dersom du sitter med en følelse (og kanskje også fakta) på at noen har et forstyrret forhold til mat kropp og vekt, så er vårt klare råd å ta dette på alvor og gjøre noe. Ting går som oftest ikke over av seg selv. Strategien «vente og se», eller enda værre, «snakke med alle andre om det bare ikke den det gjelder» fungerer som oftest dårlig.

Våre råd er som følger:

1.Ta kontakt og snakk med den du er bekymret for! – si hva du har sett, og erfart, og hvorfor du er bekymret. På denne måten viser du at du bryr deg, selv om det er vanlig å bli avvist og at den det gjelder fornekter det du sier. Dersom du får en inngang hos vedkommende er dette en stor tillitserklæring, og gir deg også et ansvar for å følge opp.

2. Hold kontakten og vær tydelig på hva du kan bidra med. Ikke «gi opp» vedkommende selv om du blir avvist i første omgang. Har utøveren åpnet seg for deg så er det viktig at du ikke tar rollen som en behandler, men du kan støtte og motivere vedkommende til å søke profesjonell hjelp, og uansett være en god samtalepartner videre. Vær et medmenneske, og se hele utøveren!

Det er stor enighet om at det er viktig å oppdage og starte behandling av spiseforstyrrelser tidlig.

Les mer på sunnjenteidrett.no dersom du trenger flere råd om hva du skal gjøre når du er bekymret for noen. Her er det også tilpassede råd til trenere og utøvere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>