Gode forbilder – Marit Bjørgen

Nedenfor kan du lese om Marit Bjørgens tanker om mat, kropp og vekt fra reportasjen om Sunn Jenteidrett i VG Helg 25.5. Hun er en av våre ambassadører og heldige er vi som har et så flott forbilde som ambassadør!

267902

Marit Bjørgen, verdens beste kvinnelige langrennsløper

Hvis du søker på Marit Bjørgen på Google, er «muskler» det første tilleggsordet som blir foreslått. Hun har Norges kanskje mest omtalte overarmer. Med dem staket hun seg over målstreken til fem VM-medaljer tidligere i år, fire av dem gull.

Hun er en av de offisielle ambassadørene for Sunn Jenteidrett.

- Jeg vil bruke min rolle til å hjelpe unge jenter til et sunnere forhold til mat, sier Bjørgen, som selv spiser seks måltider hver dag, i tillegg til mellommåltider.

Alt handler om å fylle lagrene. Få i seg nok.

- Jeg er jo veldig glad i mat. Men det er ganske mye man skal få i seg. Noen ganger må jeg true i meg litt mer enn jeg egentlig orker. Men jeg har aldri regnet antall kalorier, det er litt bevisst.

Selv verdens beste kvinnelige langrennsløper merker at kroppsfokuset på idrettsutøvere kan ta på noen ganger.

- Kroppen min og musklene mine er stadig et tema. Til slutt har jeg begynt å kle på meg for å unngå at det skal bli en debatt rundt det, sier Marit Bjørgen.

- Jeg gidder ikke de spekulasjonene. Det har jo vært en del negative spekulasjoner med tanke på doping, det har nok vært det tøffeste. I tillegg har det vært episoder der folk har kommentert hvilke kjoler jeg kan ha på meg. Når noen sier jeg bør gjemme musklene mine med langermede kjoler, er det dumt med tanke på hvor lettpåvirkelige ungdommer som får det med seg er, sier hun.

Marit Bjørgens sterke kropp har måttet tåle noen tilbakeskritt. På slutten av fjoråret måtte hun stå over Tour de Ski på grunn av hjerterytmeforstyrrelser.

- Jeg tenkte ikke så mye over det, jeg hadde ikke en så veldig ubehagelig situasjon forbundet med det. Jeg jobbet videre, og hadde VM som neste hovedmål.

Men det er klart at sånn vi driver idrett, er det litt rovdrift på kroppen. Når man blir syk eller skadet, er de et tegn på at belastningen har vært stor. Da er det også viktig at kroppen får hvile, sier hun.

Den siste tiden har hun hvilt på ferie med samboer og tidligere kombinertløper Fred Børre Lundberg. Han må også tåle et visst kroppsfokus.

- Han har veldig fin rumpe. Den er faktisk veldig fin, det skal han ha, ler Bjørgen.

Selv vil hun vise sin egen kropp som én i mangfoldet.

- Jeg vil vise at jeg er trygg på meg selv og den kroppen jeg har. Vi er tynne og muskuløse utøvere, men det er ikke noen modellkropp jeg har. Jeg ville heller hatt meg som ideal enn en altfor tynn catwalkmodell. Alle passer ikke inn i 50-kilosklassen, sier Bjørgen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>