Gode forbilder – Tonje Angelsen

Nedenfor kan du lese intervjuet med Tonje Angelsen fra artikkelen om Sunn Jenteidrett i VG Helg. Vi heier på deg Tonje – du er et flott forbilde!

267897

Tonje Angelsen har hørt de verste skrekkhistoriene om sine egne motstandere. Høydehoppere som har sultet seg med vann og salat før mesterskap. Nirøyket for å dempe matsuget.

- Før i tiden lignet kostholdet til mange høydehoppere mer på anorektiske modellers matvaner.

Jeg prøver alltid å vise at en som lever normalt som meg kan lykkes. Jeg har et normalt kosthold, ikke bare salat og vann, sier Tonje.

Det siste hun hørte om var godteridietten. Høydehoppere som kun spiser godteri, for å få sukkerkick, samtidig som de holder seg tynne ved å droppe annen mat.

Tonje har fulgt konkurrenter fra andre land som bare er blitt tynnere og tynnere, til de til slutt har forsvunnet helt på resultatlistene.

- Jeg ser mange jenter som har vært gode i en kort periode, men når slankingen har gått for langt, har det raknet helt. Skal du bli best, må kroppen få næring, sier hun.

- Hvordan blir du påvirket av det?

- Man blir jo alltid litt påvirket av miljøet rundt, men jeg vil aldri sulte meg selv. Det er bevist at det aldri funker for å bli best, sier Tonje.

I fjor tok 23-åringen sølv under EM i Finland. Nå satser hun alt på Bislett Games i juni, før VM i Moskva på slutten av sommeren.

- Grunnen til at spiseforstyrrelser er et større problem i idretten, er nok at utøvere har en tendens

til å sammenligne seg selv med andre. Jeg gjorde det da jeg var yngre også, da var jeg mer usikker, sier Tonje.

I dag er hun stolt av kroppen sin. Den dagen noen skulle finne på å fortelle henne at hun må gå ned i vekt, kommer ikke reaksjonen til å bli hyggelig.

- Kroppen min har jeg kontroll på selv! Det er blitt et mye større kroppspress enn før. Bare av å se gjennom sosiale medier som Instagram, kan jeg bli sjokkert noen ganger, sier Tonje.

Hun tror Norge er bedre enn en del andre land på å ta tak i usunne kroppsidealer.

- Det er dessverre mange av konkurrentene mine jeg blir redd for når jeg ser dem. Det er trist å se at så mange jenter detter av fordi de til slutt blir syke. Jeg tror ikke jeg har det i meg å la det gå så langt, sier Tonje.

Ifølge høydehopperen er det flere trenere innen grenen som presser utøvere til slanking.

- Det er enormt viktig at treneren ikke pusher når det gjelder vekten. Det er både jeg og treneren min opptatt av, sier Tonje.

Hun vet at hun selv er genetisk tynn. Som 16-åring ble hun satt tilbake av en skade, og hadde noen tyngre år før resultatene begynte å komme tilbake.

- Jeg la også litt på meg, som er naturlig i den alderen. Man må bare godta det. Jeg har fått mer selvtillit nå, og blir ikke hysterisk om jeg går opp litt i vekt. Vi kan ikke se ut som 12-åringer resten av livet. Jeg er stolt av kroppen min. Så får folk si hva de vil. Den ser bra ut og er godt trent. Og bena mine er lange! ler Tonje, som har litt andre fordeler av lange ben enn å se bra ut i skjørt.

- Jeg vil være et sunt ideal, og har hele tiden sagt at jeg ikke vil strebe etter å være tynn. Jeg skeier jo ut også, og elsker sjokolade. Spis mat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>