Gode forbilder – Tora Berger

267903

Tora Berger har vunnet alt. Hun startet året med å bli historisk VM-dronning i Tsjekkia, med seks medaljer på seks forsøk. Fire gull.Nå står hun i Trøndelag og unnskylder lattermildt at hun er så blek i huden.

- Jeg er ikke noe skjønnhetsideal, det prøver jeg heller ikke å bli. Jeg ønsker ikke å være perfekt. Men den kapasiteten kroppen min har, er jeg veldig stolt av, sier Tora.

- Det er bare fint at jeg kan vise frem min helt vanlige kropp. Jeg har aldri tenkt på hvordan kroppen min ser ut, eller at den skal se sunn ut. Den er bare blitt sånn fordi jeg har trent.

Hun har fått et avslappet forhold til kroppen som har kastet seg først over målstreken så mange ganger.

- Jeg har en badevekt. Den tørket jeg støv av her for litt siden, ler Tora.

Som ambassadør for Sunn Jenteidrett-prosjektet ønsker hun å være et sunt forbilde for unge jenteutøvere.

- Jeg har sett enkelte som har slitt med spiseforstyrrelser. Det er litt tabubelagt. Mange er redd for å ta det opp. Det kan jeg også være, sier Tora.

- Er du noen gang usikker på deg selv?

- Jeg har egentlig bare godtatt at det er slik jeg er skapt. Jeg er oppvokst i en familie der vi ikke har vært så nøye med sminke og det å pynte seg. Det naturlige har vært bra nok. Det er mye mer sminking og pynting nå enn den gangen jeg var ung. Det tror jeg skaper en del usikkerhet for noen, sier Tora.

Hun tror mange av de yngre idrettsutøverne er opptatt av hvordan de blir oppfattet av andre. Når de løper for å fikse seg på badet før de skal bli tatt bilder av, tenker Tora at folk bare må skjønne at hun nettopp har vært og trent.

- Må de skjule ansiktet med sminke, kunne de kanskje ønske å skjule mer. At de er usikre på resten av kroppen også. Det er også en del uvitenhet om hva som er riktig kosthold og trening, mener Tora.

Tora må i likhet med Marit Bjørgen hele tiden passe på å få i seg nok mat.

- Det handler om å dytte i meg nok. Men det skal være mest mulig riktig. Jeg trenger blant annet mye karbohydrater, sier skiskytteren.

Selv om Tora ikke prioriterer jåleri, tar hun imot litt hjelp til håret av stylisten før fotografering.

- Jeg har egentlig litt fall i håret, men når jeg har i strikk forsvinner det, sier Tora.

Så ramser hun opp at hun spiser godteri. Potetgull. Belønner seg selv med cola.

- Men det var kanskje ikke det jeg skulle si om sunn jenteidrett, he, he.

Tora har bygget opp kroppen til å tåle mye. Den har også tålt kreft. Sykdommen ble påvist rett før OL i Vancouver for tre år siden. Da hun tok OL-gull, var det med diagnosen føflekk-kreft.

- Jeg tenker jo på det. Jeg ble skremt. Det var et angrep på kroppen min, men jeg fant det heldigvis ut såpass tidlig, sier Tora, som i dag er frisk.

- Etter sykdom er jeg så gira på å komme tilbake at motivasjon ikke er noe problem. Jeg har jo en plan og et mål der fremme jeg vil nå.

Toras aller siste mål som skiskytter på toppnivå er OL neste år. Så er de slutt. Hun aner foreløpig ikke hva hun skal gjøre da.

- Livet mitt har stort sett dreid seg om skiskyting. Det hadde vært artig å oppleve å få være mor en gang, men jeg vil gjøre karrieren ferdig først. Jeg ville gått med mye dårlig samvittighet for det ene og det andre. Kanskje fordi jeg ikke hadde fått gjennomført treningen jeg ønsker, eller at jeg ikke hadde klart å stille opp for barnet.

Men det er jo mange som klarer det veldig bra, sier Tora.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>