Oppskrift på grove rosinboller

Grove-rosinboller

Disse bollene er kjempe gode og kan fint brukes som et restitusjonsmåltid. De er grovere enn vanlige rosinboller og metter derfor mer.

Oppskriften gir 18 boller.

Ingredienser

  • 5 dl helmelk
  • 100 g flytende bremykt
  • 50 g fersk gjær
  • 3 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl fin sammalt hvete
  • 10-11 dl hvetemel
  • 1 1/2 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 250 g rosiner
  • 1 egg til pensling

Tips: Bollene blir ekstra saftige hvis du bløtlegge rosinene før du baker. Ha rosienene i en skål og dekk med varmt vann når du begynner å bake. Hell av vannet før du har rosinene i deigen.

Slik gjør du

  1. Varm melken til ca. 30 grader (lunkent) og ha i flytende bremykt.
  2. Ha havregryn mel, sukker, kardemomme og salt i en kjøkkenmaskin og bland med en sleiv.
  3. Smuldre i gjæren og tilsett den lunkne melkeblandingen.
  4. Kjør eltekroken på lav hastighet til deigen blir godt blandet, ca. 3 min.
  5. Øk hastigheten på eltekroken og elt deigen videre til den er glatt og har fått en fin glans, ca. 5 minutter. Deigen tas så ut og eltes litt for hånd.
  6. Man kan også lage deigen uten kjøkkenmaskin. Alle ingrediensene blandes i en bolle med en sleiv og røres til man har en fast og fin deig. Deigen tas ut av bollen og eltes for hånd med litt hvetemel, i ca 5 minutter. Unngå for mye hvetemel.
  7. Deigen skal være jevn og rund før den leggs i en bolle til heving.
  8. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbel størrelse, i ca. 45-60 min.
  9. Ta deigen ut av bollen og kna den smidig.
  10. Bland rosinene inn i deigen slik at de er jevnt fordelt.
  11. Trill en lang pølse av deigen og dell opp i 18 deler.
  12. Trill jevne runde boller på benken og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
  13. Dekk bollene med plast og etterhev dem på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 30 min.
  14. Sett ovnen på varmluft på 210 grader.
  15. Visp et egg med gaffel og pensle bollene før de stekes.
  16. Stek bollene på midterste rille til de er gylne på oversiden og brune under, i 12-15 min.
  17. Avkjøl på rist.

(Oppskriften er hentet fra kokeboken »Maks effekt», foto: opplysningskontoret for brød og korn)

Én kommentar

  1. Skrevet 1. september, 2014 klokka 15:41 | Permalenke

    Hei!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>