Du er verdifull uavhengig av hva du presterer!

_MG_9857

Du har sikkert hørt uttrykkene selvtillit og selvfølelse før? Det er to ord som gjerne brukes litt om hverandre, men vet du egentlig forskjellen på disse to begrepene?

Selvtillit handler om å ha tro på seg selv og sin evne til å prestere, enten det er på skole/jobb, i idretten eller i sosiale sammenhenger. Det er fullt mulig å ha god selvtillit på noen områder, mens man på andre områder har liten tro på seg selv. For eksempel kan man ha god selvtillit på idrettsbanen eller på skolen, mens man i sosiale settinger ikke føler seg fullt like bra. Selvtillit er viktig, men det som er enda viktigere er selvfølelsen vår.

Selvfølelse handler om hvordan du ser på deg selv og din verdi – det er grunnmuren vår, som hjelper oss å takle motgang bedre. Hvis en person med god selvfølelse opplever å gjøre det veldig dårlig under en konkurranse eller dummer seg skikkelig ut en dag, så raser ikke verden sammen – man vet at man har flere ben å stå på, og at uansett om man møter motgang så er man en bra og verdifull person. Har man dårlig selvfølelse er det lett å tenke at man er mislykket og dum hver gang man gjør en feil eller ikke får til noe, mens en person med god selvfølelse heller ville tenkt tanker som «dette var ikke min dag» eller «det går bedre neste gang!». Å ha lav selvfølelse handler også om å føle seg dårlig med en gang det er noen andre i rommet som du tror er bedre enn deg, og det er ingen god opplevelse.

Jeg tror de fleste av oss veksler mellom å ha en høy og lav selvfølelse. Det som er så fint er at den kan kan trenes opp! Men det krever litt innsats, slik som andre former for trening. Våre beste tips er å begynne å framsnakke seg selv – være sin egen beste venn, og å unngå å sammenligne seg med andre! Tenk positive tanker om deg selv og la det være rom for å feile. Alt må ikke være så perfekt hele tiden, selv om vi lever i et samfunn hvor det ofte kan virke slik på utsiden. «Det er ikke farlig å ikke få til noe – det er farlig å ikke prøve» sa en kjent psykolog ved navn Magne Wik under et foredrag jeg var på tidligere i høst. Og det er så sant. Alle mennesker dummer seg ut og gjør feil innimellom, men det er ikke verdens undergang – man må bare ha troen på at man er en bra person med mange gode kvaliteter uavhengig av hvordan man presterer. Feilene vi gjør og motgangen vi møter fører jo tross alt til at vi utvikler oss og blir klokere.

Hva ville du sagt til venninna di hvis hun hadde en dårlig dag eller gikk skikkelig på tryne? Du ville mest sannsynlig backet henne opp og oppmuntret henne sant? Slik bør du behandle deg selv og – snakk til deg selv på samme måte som du ville snakket til din beste venn eller venninne. Selvfølelse er ferskvare, den må holdes i form, og jobbes med kontinuerlig. Start med å være snill og raus med deg selv og de rundt deg. Og gi komplimenter til deg selv og andre på personlige egenskaper framfor bare utseende og prestasjon.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>