Hva er din beste høstoppskrift? Vi har kåret vinnerne!

Tusen takk for mange spennende oppskrifter som dere har sendt inn i forbindelse med vår høst konkurranse! Vi har kåret tre vinnere som vil få tilsendt en IMax:Focus Basic Edition minnepenn i posten. Nedenfor ser du oppskriftene som vant :-) Her er det litt for enhver smak, en tomatsuppe som hverdagsmiddag, en lammegryte som tar litt lengre tid, og en smakfull og enkel dessert!

tomatsuppe_mai2013_2

Hjemmelaget tomatsuppe med fullkornspasta og kjøttboller (av Emilie Damås)

På høsten blir det kaldere og mer ruskete vær ute, og da er det godt med en varm og sunn middag etter skolen som gir energi til trening på kveldstid. Jeg tyr til hjemmelaget tomatsuppe med fullkornspasta og hjemmelagde kjøttboller. Det er billig (studentvennlig mtp pris), kjempegodt, raskt og enkelt.

Du trenger:

2 fedd hvitløk
1/2 løk
1-2 ss olivenolje
1-2 ss tomatpuré
En boks hakkede tomater
Pasta (jeg bruker fullkornspasta penne)
Kjøttdeig (jeg bruker kjøttdeig av kylling eller svin)
Krydder: salt og pepper, urtekrydder, chilikrydder (basilikum passer veldig godt i tomatsuppe)
ca 1 dl melk

Slik lager du kjøttbollene:

Ha kjøttdeigen i en bolle. Bland inn ønsket krydder, og gjerne litt vann (jeg blander inn 1 fedd finhakket hvitløk, salt og pepper og chilikrydder). Bland godt, og rull ut små boller. Stek i varm stekepanne med litt olivenolje. Legg de ferdige kjøttbollene i en skål.

Slik lager du tomatsuppen:

Fres 1 fedd finhakket hvitløk og finhakket løk i olivenoljen til løken er gylden.
Tilsett tomatpuré og vann. Rør sammen og kok opp til tomatpureen er fri for klumper.
Tilsett hakkede tomater og vann til du får den konsistensen du ønsker, gjerne litt tykk.
Bruk en stavmikser for å få suppen helt glatt (kan sløyfes).
Smak til med krydderet (salt, pepper, chili, basilikum), og kok opp.
Tilsett så melk, og la suppen småkoke på lavere varme i ca. 5 minutter.

Ved siden av koker du pasta i en egen kasserolle, koketiden på pastaen bør
kortes inn litt enn det som er anvist på pakningen da den skal tilsettes i den varme suppen.
Når pastaen er ferdig, ha kjøttbollene og pastaen i tomatsuppen.

Servering:

Pynt gjerne med litt frisk basilikum på toppen, server og spis med god samvittighet!
De kjøttbollene som blir til overs kan godt legges i kjøleskap/fryses og brukes senere.
Det er også kjempegodt med nykokte egg i tomatsuppe, så det kan man tilsette om man ønsker det.

Lammegryte (av Monica Dahl)

Du trenger:

1kg lammekjøtt. Jeg bruker ofte bog
2 ss smør
3 løk

Del kjøttet opp i passende biter og brun disse med smøret i en kjele. Tilsett hakket løk og la det surre videre.

Tilsett:

½ kinesisk hvitløk
2ts gurkemeie
¼ ts revet muskatt
¼ ts malt kardemomme
1 ts chillipulver eller etter smak
½ ts malt kanel

La smakene få utvilke seg mens du rører rundt i gryten før du tilsetter:

2 bokser tomat i biter uten vesken
2 ½ dl lammekraft eller buljong.

La hele gryten stå på komfyren og putre veldig forsiktig i 3-4 timer. Da får gryten en helt fantastisk smak.

Etter 3-4 timer:

150g spinat røres inn

Så må man avkjøle litt før man tilsetter:

1 dl gresk yoghurt
Litt raspet sitronskall fra en sitron
Litt mer salt etter smak

Server  retten med ris eller kokte poteter.
Vel bekomme!

Dessert med blåbær, kokos og hvit sjokolade (av Marlene Sophie Wåland)

Du trenger:

Blåbær
Kokos
Hvit sjokolade
Vaniljekesam eller vaniljeis

Først finner du fram en ildfast porsjonsskål, og legger i blåbær så det dekker bunnen, evt. litt mer. Kutt opp hvit sjokolade i små biter/flak (kan bruke den største siden på en rasper).  Bruk to-tre ruter fra en sjokoladeplate.  Strø sjokoladen over blåbærene. Til slutt tar du ca. 1 ss kokos og strør på toppen. Sett formen i ovnen på 180 grader og la den stå til kokosen har blitt gyllen og sjokoladen har begynt å smelte. Ta noen spiseskjeer vaniljekesam eller softis ved siden av og nyt det!:-)

3 kommentarer

  1. Ragnhild
    Skrevet 29. oktober, 2014 klokka 14:17 | Permalenke

    Når skal dere ha ny camp igjen? Og hvor?

  2. Skrevet 30. oktober, 2014 klokka 14:44 | Permalenke

    Utrolig gode oppskrifter :) ! – Har prøvd dem alle!

  3. Skrevet 18. november, 2014 klokka 15:29 | Permalenke

    Hei Ragnhild! Neste camp blir arrangert ila. våren 2015. Dato og sted er ikke helt avklart ennå, men vi annonserer det så fort det er bestemt :)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>