Saft eller sportsdrikk på trening?

Saft vs. sportsdrikk

Innen idrettsernæring snakker vi ofte om at det er lurt å bruke svak saft eller sportsdrikk på drikkeflaska når du trener hardt og lenge. Men vet du egentlig forskjellen på saft og sportsdrikk, er det ene bedre enn det andre? Og hva er grunnen til at vi presiserer svak saft?

Både saft (vi snakker her om vanlig sukkerholdig saft!) og sportsdrikk inneholder enkle karbohydrater (sukker) som tas raskt opp i tarmen, og som kan gi musklene rask tilgang på energi. På de hardeste og lengste treningsøktene trenger kroppen å få tilført ekstra energi for at du skal kunne klare å opprettholde intensiteten og kvaliteten på treningsarbeidet gjennom hele økta. Da er svak saft og sportsdrikk å foretrekke fremfor vann, som ikke inneholder noe energi.

Det som i hovedsak skiller svak saft og sportsdrikk, er at sportsdrikken i tillegg inneholder salter (fortrinnsvis natrium). Grunnen til det er at salt tapes via svette, og må erstattes på samme måte som væske for å unngå dehydrering (at det blir for lite væske i kroppen). Det er nemlig saltet som gjør at vannet forblir i kroppen og ikke renner tvers igjennom. Salt er med andre ord viktig for at kroppen skal være i væskebalanse. Det er hovedsakelig ved store svettetap under trening i varmt klima at salttapet er av betydning. I slike tilfeller er sportsdrikk et bedre alternativ enn svak saft.

En annen ting som kan skille saft og sportsdrikk er hvor mye karbohydrater drikkene gir. Og her kommer forklaringen på hvorfor vi sier at du må blande svak saft. Om du blander saften som vanlig, i det blandingsforholdet som er angitt på flasken, vil den gi ca. 11-12 gram karbohydrater per dl ferdig saft (11-12 % karbohydratløsning). Det er dobbelt så mye karbohydrater enn det som er den anbefalte konsentrasjonen for drikker som skal inntas i forbindelse med trening. Sportsdrikker designet for trening, enten de er ferdigblandet eller du må blande pulver og vann selv i blandingsforhold angitt på boksen, ligger på 5-7 gram karbohydrater per dl ferdig drikk (5-7 % karbohydratløsning). Dette er den optimale karbohydratkonsentrasjonen i forhold til å få et effektivt væskeopptak og en karbohydratmengde som kroppen kan nyttiggjøre seg under trening. Når karbohydratkonsentrasjonen overstiger 8 %, vil magesekken bruke lenger tid på å tømme seg, og det tar lenger tid før væsken blir tatt opp i kroppen. Vanlig utblandet saft gir mer sukker enn nødvendig og bidrar til et mindre effektivt væskeopptak. Om du derimot blander en svak saft, hvor du halverer saftmengden, vil saften få den samme optimale karbohydratkonsentrasjonen som en sportsdrikk.

Det er ingen nødvendighet å kjøpe dyre sportsdrikker. Svak saft kan være en like god treningsdrikk som sportsdrikk, bare husk å tynne den ut! Faktisk så bruker mange av toppidrettsutøverne også svak saft på mange av sine økter. Og selv synes jeg det smaker ekstra godt med varm solbærsaft på skitur.  Det avgjørende for kvaliteten på treningsøkta er ikke om det er saft eller sportsdrikk på flaska, men om det er saft/sportsdrikk eller vann/ingen ting.

God helg!

4 kommentarer

 1. Skrevet 24. september, 2016 klokka 16:13 | Permalenke

  Can I simply just say what a relief to uncover a person that genuinely knows what they’re discussing on the internet.
  You certainly understand how to bring an issue to light and make
  it important. More people need to look at this and understand this side of your
  story. It’s surprising you’re not more popular because you certainly possess the gift.

 2. Skrevet 25. oktober, 2016 klokka 07:11 | Permalenke

  Se debe dde beber de inmediato рara que ell resultado dе bajar
  de peso rápidamente surja efecto.

 3. Skrevet 3. mai, 2017 klokka 02:14 | Permalenke

  Listed here you would certainly get British technique documents, English worksheets, and English phonics to learn British language successfully and rapidly.

 4. Skrevet 24. desember, 2017 klokka 05:18 | Permalenke

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>