Cecilia Brækhus, fra artikkel i VG helg i anledning Sunn Jenteidretts 5 års jubileum i 2013

267904

Cecilia Brækhus har en jobb som stadig krever at hun holder seg innenfor en viss vektklasse.- Når du først setter i gang med å gå ned i vekt, balanserer du på en tynn linje, spesielt når du er jente, sier Cecilia.

Hun hater å gå på diett.

- Derfor har jeg også gått opp en vektklasse, så jeg slipper å stresse med det. Men jeg har vært nede i en lavere vektklasse tidligere, og nå er det jo snakk om at jeg kanskje skal gå ned en klasse igjen, for å få flere gode motstandere. Du må være sikker på deg selv, oppegående og fornuftig. Og du må ha skikkelige mennesker rundt deg. Det kan være vanskelig å stoppe tidsnok, og ikke dra vektnedgangen for langt, sier Cecilia.

Treningslokalene hjemme i Berlin deler hun utelukkende med gutter. Men i dag har hun det for seg selv, når hun blir sminket opp til fotografering av stylisten like ved bokseringen. Der er blodflekkene mørke og inntørkede.

Cecilia har hatt ferie siden hun forsvarte VM-titlene sine mot Mia St. John i april. Det var hennes 22. strake seier som proffbokser.

- Jeg har et rimelig avslappet forhold til kroppen min, og er så dedikert til boksingen. Men til og med jeg har av og til tenkt «shit, kanskje jeg kan ta enda litt mer», når jeg har skullet «ta vekt». Man kan lett dra det litt lenger enn man behøver. Det er selvfølgelig jenter i vektidretter som sliter med spiseforstyrrelser, som ikke har klart å stoppe når de skal, sier Cecilia.

Hun har opplevd boksejenter som er blitt så fokusert på å ta vekt at det nærmest har overskygget bokseprestasjonene.

- Når det å gå ned i vekt nesten blir en større seier enn å vinne i ringen, har det gått for langt. Det har jeg sett på noen jenter, sier Cecilia.

Hun spiser det hun vil. I de hardeste treningsperiodene går det mye mat.

- Skal jeg ned en vektklasse, må jeg stramme litt inn. Men det vil jo bare være snakk om et par kilo, og jeg har proffe folk rundt meg. Så det vil ikke skje på en ufornuftig måte, sier hun.

- Men det er mye fokus på vekt og kropp boksemiljøer. De fleste skal jo ta noen kilo. Vi veier oss hver morgen på gymmen. Alle har jo en vektgrense, dette er business.

Hun tror det er en stor fordel at hun trener med bare gutter.

- Når det er mange jenter kan det bli litt mer konkurranse om hvem som kan gå ned mest i vekt. Som amatørbokser tidligere, opplevde jeg at det ble sett på som status å ta av mest vekt. Jeg husker veldig godt pubertetstiden. En av jentene som drev med kampsport, hadde en spiseforstyrrelse. Og en annen i miljøet lå og bikket. Jeg så hvor svake de ble, og hvordan kreftene ble sugd ut. Det appellerte ikke til meg, sier Cecilia.

- Jeg har alltid sett på kroppen min som et redskap. Jeg er veldig stolt over kroppen min. Over alt den har oppnådd og all julingen den har tålt.

Før kveldens treningsøkt setter Cecilia seg for å spise Sushi på en av restaurantene i nabolaget. «Shark spesial» er favoritten.

- Det viktigste i en treningsdag er jo maten. I de hardeste treningsperiodene spiser jeg mye altså. Jeg er jo ganske liten, så når jeg skal møte boksere, er det ofte større enn meg, sier Brækhus.

I fjor bokset hun det som ble omtalt som tidenes største boksekamp for kvinner, mot knockoutmester Anne-Sophie Mathis fra Frankrike.

- Da jeg skulle møte henne måtte jeg gå opp en del før kampen, sier Brækhus.

Det ble seier. Igjen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>