God jul fra Sunn Jenteidrett

Kjære alle Sunn Jenteidrett følgere!

I dag skriver vi 22. desember, og vi er i ferd med å gå inn i julehøytiden og de siste dagene som er igjen av 2015. Det er på tide å gjøre et lite tilbakeblikk på året som har gått, og en kanskje en liten sniktitt på noe av det 2016 vil by på i Sunn Jenteidrett øyemed.

God jul

2015 har vært et spennende år for Sunn Jenteidrett. Det har vært opp- og nedturer, men mest av alt har det skjedd mye positivt som bidrar til at vi staker ut en litt ny kurs for prosjektet de kommende årene.

I april gjennomførte vi nok en vellykket Sunn Jenteidrett camp på Toppidrettssenteret i Oslo. Førti jenter i alderen 15-16 år fra friidrett, langrenn, skiskyting og orientering fra hele landet fikk trene, lage mat og faglig påfyll sammen med oss og noen av våre ambassadører. Jentene fikk bl.a. prøve seg på den tøffe hinderløypa på Krigsskolen sammen med Marte Olsbu, fikk terpet løpsteknikk med Ingvill Måkestad Bovim, og lære nyttige basisøvelser fra Ragnhild Haga. Vi snakket også om temaer som viktigheten av å spise smart og innarbeide gode kostvaner, hvordan man kan jobbe med å styrke selvfølelsen, og hvordan takle skader og motgang. Det var med tungt hjerte vi måtte avlyste den planlagte høstcampen på Lillehammer grunnet midlertidig redusert bemanning og begrensede ressurser hos oss. Men som vi lovet, kan vi allerede nå røpe at det blir ny camp på Lillehammer våren 2016 :) Følg med på nyåret for mer informasjon rundt denne.

I mai arrangerte vi for første gang i historien Sunn Jenteidrett fagdag, hvor vi samlet både nettverket vårt av fagpersoner og foredragsholdere, helsesøstre, trenere og sportssjefer ved samarbeidende ski- og toppidrettsgymnas, og ansatte ved Olympiatoppen, Norges Idrettsforbund og våre fire eierforbund. Hensikten med en felles fagdag var å styrke samarbeidet på tvers og sette fokus på hvordan vi best kan jobbe sammen for å fremme en sunnere idrett. Representanter fra alle målgruppene bidro med innlegg, og temaene som ble tatt opp var bl.a. kosthold for unge utøvere, hvordan skape gode miljøer/snu negative kulturer, hvordan kan særforbund og ski- og toppidrettsgymnasene jobbe med retningslinjene for «Når skal vi si stopp?» og resultater fra Sunn Jenteidretts forskningsprosjekt.  Fagdagen tiltrakk seg både NRK og TV2. Tilbakemeldingene fra deltakerne var overveiende positive, og drøyt 98% ønsket flere slike fagdager. Vi er allerede i gang med planlegging av ny fagdag, og håper dette blir en årlig tradisjon. Hold av 25. mai – invitasjon og program kommer etter jul.

I august ble Sunn Jenteidrett styrket med nye friske krefter, i form av vår nye prosjektleder Anita Rapp-Ødegaard. Anita har på kort tid jobbet seg godt inn i det lille teamet vårt, og vi setter stor pris på å ha en så positiv og driftig leder med et ekte engasjement for å fremme en sunnere idrett. Anita har bl.a. brukt høsten på å få på plass to nye samarbeidspartnere, som vi gleder oss til å lansere på nyåret og samarbeide med videre. Vi håper også flere aktører vil være med å støtte den viktige jobben vi gjør for idrettsungdom, slik at vi kan gi liv til flere av ideene våre og få virkeliggjort enda flere tiltak for målgruppene våre.

Et av tiltakene vi er glade for å endelig ha fått iverksatt denne høsten, er det nye tilbudet vårt med «bekymringschat» hver mandag kveld kl. 20-22 (med unntak av helligdager). Den betjenes av Marianne Sleire, som snart er ferdig utdannet psykolog og selv har idrettsbakgrunn. Vi er veldig glad for å ha fått Marianne med sin fagkompetanse inn i teamet. Chat-tilbudet har vært populært siden oppstart, og vi erfarer at vi der i større grad kan nå de unge med råd og hjelp omkring vanskelige temaer som spiseforstyrrelser, kropp og selvfølelse. Både gutter og jenter kan ta kontakt, og man kan være anonym i samtalene. Vi fortsetter med dette tilbudet i 2016, og det blir også bekymringschat mandagen i romjulen, for dem som har behov for en prat.

Trenerseminaret som vi arrangerer sammen med eierforbundene våre har blitt en årlig tradisjon, og det fjerde i rekken ble det avholdt på Gardermoen 22. og 23. oktober. Tre sterke utøverhistorier ble nok stående som høydepunkt og gjorde inntrykk på de 40 deltakerne som var med. Tora Berger, Sunn Jenteidrett ambassadør og tidligere skiskytter, fortalte om sin egen erfaring og reise fra å være en ung jente til å bli Olympisk mester. Fritz Aanes delte sin historie fra da han som 22-årig bryterkomet brått fikk livet sitt snudd på hodet, etter å ha blitt dopingtatt etter sin fjerdeplass i Sydney OL 2000. Et forurenset kosttilskudd ødela karrieren og ga ham dopingstempelet som han aldri blir kvitt. Marthe Katrine Myhre fortalte oss om sin erfaring med spiseforstyrrelse, og hvordan denne ødela hele ungdomstida og langrennskarrieren, og var nær å ta hennes liv. Med riktig hjelp klarte hun imidlertid å kjempe seg tilbake til det normale livet som frisk og skadefri. I sommer ble hun norgesmester i marathon. Vi er prisgitt å ha gode forbilder og ambassadører, som også kan dele «baksiden av medaljen» som vi kan ta lærdom av, og som kan bidra til at andre ikke havner i samme situasjoner. Vi ser frem til nytt trenerseminar høsten 2016, forhåpentligvis med enda flere utøverhistorier.

Det siste halvåret har vi i samarbeid med NIF jobbet med å utvikle en kokkeworkshop som skal være en del av Learn & Share programmet under ungdoms-OL på Lillehammer i februar 2016. Med Kristin Lundestad og Therese Ellingsdalen i spissen, nærmer opplegget seg klart, og vi gleder oss til å bidra under lekene og treffe idrettsungdom fra hele verden!

Siden det nå er jul, har også vi lyst til å leke julenisser og glede noen som kunne tenke seg Sunn Jenteidrett effekter. Vi har ryddet lageret og vil dele ut t-skjorter, jakker, headband og andre fine ting. Det eneste du trenger å gjøre er å like oss på Facebook og Instagram, tagge en venn i kommentarfeltet og skrive inn din størrelse – innen 4. januar. Vi trekker mange heldige vinnere ila. den første uken i januar :)

Da gjenstår det for oss og ønske dere alle en riktig god og fredelig jul, og håper dere vil fortsette å følge oss i 2016!

Hilsen oss i Sunn Jenteidrett

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>